Kohézna politika EÚ musí pokračovať aj po roku 2020

EUsmall-bannerKohézna politika EÚ musí pokračovať aj po roku 2020. Čerpanie eurofondov musí byť v budúcnosti jednoduchšie a efektívnejšie. To je hlavný odkaz konferencie k politike súdržnosti EÚ, ktorá sa konala minulý týždeň v Bratislave v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

O skúsenostiach z čerpania fondov a perspektíve kohéznej politiky diskutovali experti zo všetkých 28 členských štátov, vrátane slovenského podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, eurokomisárky pre regionálnu politiku Coriny Cretuovej či viceprezidenta Výboru regiónov EÚ Petra Osvalda.

Eurofondy sú „preregulované“

Pri hodnotení minulého (2007 – 2013) a súčasného programového obdobia (2014 – 2020) Peter Pellegrini upozornil najmä na množstvo prekážok pri čerpaní fondov. „Musíme si otvorene povedať, že v snahe maximalizovať výkonnosť a zároveň minimalizovať chybovosť a prípadné zneužitie európskych fondov, sa politika súdržnosti stala preregulovaná,“ povedal podpredseda vlády. „Naším hlavným cieľom je teda významne znížiť administratívnu záťaž a množstvo predpisov,“ dodal.

Elektronizácia a poradenstvo
Pellegrini chce zjednodušiť proces získavania fondov ešte počas súčasného programového obdobia. Kľúč vidí v elektronizácii. Prepojiť by sa podľa neho mali informačné systémy, aby žiadatelia nemuseli predkladať potvrdenia z rôznych inštitúcii. Oznámil tiež vytvorenie poradenských centier v siedmich samosprávnych krajoch Slovenska, ktoré budú poskytovať pomoc pri žiadaní o finančné prostriedky. Takéto opatrenia by podľa podpredsedu vlády „mohli prispieť k efektívnejšiemu čerpaniu aj po roku 2020“.

Čas na zásadné zmeny
Kohézna politika je pre budúcnosť EÚ kľúčová, zdôraznila eurokomisárka Corina Cretuová, „nadišiel však čas na zásadnú revíziu jej fungovania“. V Bratislave sa taktiež venovala najmä otázke zjednodušenia čerpania eurofondov. Zjednodušiť by sa podľa nej malo aj kombinovanie kohéznej politiky s inými nástrojmi, ako Európsky fond pre strategické investície (EFSI) či Horizont 2020. Cretuová pripomenula, že od júla minulého roka sa tejto problematike venuje aj skupina na vysokej úrovni, ktorú vedie bývalý podpredseda Komisie Siim Kallas.

Zmena zdola nahor
Svoje stanovisko k zjednodušeniu kohéznej politiky pripravuje aj Výbor regiónov EÚ. Spravodajcom stanoviska je viceprezident Výboru Petr Osvald. „Zásadné je, aby zjednodušenie neprebiehalo vytváraním nových pravidiel, čo situáciu iba komplikuje,“ povedal Osvald pre EurActiv.sk. Zjednodušenie môže podľa neho prísť len systémom „zdola nahor“. „Potrebujeme sa na problematiku pozrieť očami konečného príjemcu a snažiť sa riešiť komplikácie, ktoré ho stretávajú smerom nahor,“ vysvetlil Osvald.

„Ak bude tento postup prebiehať správne, tak musí v jeho dôsledku dochádzať k zjednodušeniu aj na vyšších stupňoch riadenia a implementácie“, doplnil.
Dostupné z: http://www.isrra.sk/informacie/aktuality/2547-kohezna-politika-eu-musi-pokracovat-aj-po-roku-2020.html

Páči sa Vám? Zdieľajte s celým svetom... :)