Zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl

logo_IROPMPRV vyhlásilo dňa 3.11.2016 výzvu, kód výzvy : IROP-PO2-SC221-PZ-2016-1 zameranú na Zvýšenie hrubej zaškolenosti detí materských škôl, pričom sú pre túto výzvu oprávnené nasledovné aktivity:

  1. výstavba nových objektov materských škôl vrátane prvkov inkluzívneho vzdelávania;
  2. rozširovanie kapacít existujúcich objektov materských škôl prístavbou, nadstavbou, rekonštrukciou, zmenou dispozície objektov;
  3. stavebno-technické úpravy existujúcich objektov a ich adaptácia pre potreby materskej školy s prvkami inkluzívneho vzdelávania (napr. nevyužité priestory ZŠ);
  4. stavebno-technické úpravy areálu materskej školy vrátane detských ihrísk, športových zariadení pre deti – uzavretých aj otvorených areálov s možnosťou celoročnej prevádzky, záhrad vrátane prvkov inkluzívneho vzdelávania;
  5. obstaranie materiálno-technického vybavenia materských škôl;
  6. zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov materských škôl.

Riadiaci orgán pre IROP (ďalej aj „RO pre IROP”) uplatňuje v rámci špecifického cieľa 2.2.1 dvojkolový proces výberu projektov. Po získaní hodnotiacej správy projektového zámeru z prvého kola (výzva na predkladanie projektových zámerov) je žiadateľ oprávnený zúčastniť sa druhého kola procesu výberu projektov (výzva na predkladanie ŽoNFP). V prípade neúčasti žiadateľa v prvom kole bude žiadateľovi v prípade predloženia ŽoNFP v druhom kole zastavené konanie o žiadosti.

Typ výzvy:                  uzavretá
Dátum vyhlásenia:03.11.2016       Dátum uzavretia: 10.01.2017

Indikatívna výška finančných prostriedkov alokovaných na výzvu predstavuje 79 757 690 EUR. Trenčiansky – 4 000 000 EUR

Hlavné aktivity projektu musia byť vo vecnom súlade s typmi oprávnených aktivít IROP, na realizáciu ktorých je vyhlásená táto výzva.

Zároveň sú oprávnené aj podporné aktivity projektu, a to mzdové výdavky prijímateľa súvisiace s riadením projektu a výdavky na informovanie a komunikáciu spojenú s realizáciou projektu.

Žiadateľ rozširovanie kapacít materskej školy je povinný realizovať aktivitami pod písmenom a až c. Žiadateľ je zároveň povinný realizovať aj minimálne jednu z aktivít pod písmenom d. a e. Aktivitu f. nie je možné realizovať ako samostatnú aktivitu.

Účasť žiadateľov vo vyhlásenej výzve na predkladanie ŽoNFP nie je limitovaná len na žiadateľov, ktorí získajú v rámci posúdenia  projektového zámeru pozitívnu hodnotiacu správu

Celkové oprávnené výdavky na jedno miesto (t.j. benchmark) sú stanovené nasledovne:

  • vo výške 6 700 EUR (s DPH) na vytvorenie nových kapacít materskej školy pre 1 dieťa,
  • vo výške 2 500 EUR (s DPH) na zlepšenie existujúcich kapacít materskej školy pre 1 dieťa.

Smerný ukazovateľ zlepšenie existujúcich kapacít materskej školy je možné využiť iba v prípade, ak súčasťou vytvárania nových kapacít MŠ sú aj intervencie stavebného charakteru v rámci existujúcich priestorov MŠ, ktoré vyplývajú z potreby rozširovania kapacít MŠ alebo je súčasťou projektu adaptácia existujúcich priestorov pre potreby MŠ s prvkami  inkluzívneho vzdelávania.

V prípade prekročenia stanovených benchmarkov, alebo prekročenia stanovených finančných limitov budú výdavky nad referenčnú hodnotu benchmarku, alebo výdavky nad stanovený limit posúdené ako neoprávnené.

Oprávnenými sú školy a školské zariadenia zaradené do siete škôl, školských zariadení v súlade so zákonom č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v platnom znení.

Žiadateľ je povinný realizáciou aktivít projektu zvýšiť kapacitu materskej školy minimálne o 10 miest. Žiadateľ je povinný novovytvorené kapacity, ktoré vzniknú realizáciou projektu, aj reálne naplniť (obsadiť), a to do termínu ukončenia prvého monitorovaného obdobia udržateľnosti projektu .

Podmienka zachovania kapacity/materskej školy: Žiadateľ za predchádzajúcich 12 mesiacov od vyhlásenia výzvy na predkladanie ŽoNFP a počas jej platnosti neznížil kapacity (miesta), resp. nedošlo k zrušeniu kapacít/MŠ (s výnimkou zrušenia kapacít z dôvodu havarijného stavu zariadenia alebo nevyhovujúcich hygienických podmienok).

V prípade ak sa viacero obcí rozhodne realizovať spoločný projekt zameraný na zvýšenie kapacít MŠ na území jednej obce (žiadateľa) musia byť splnené nasledovné podmienky:

  • obec územného partnera (ďalej aj „partnerská obec“) musí mať spoločnú hranicu katastrálneho územia so žiadateľom,
  • na území obce žiadateľa vznikne/rozšíri svoje kapacity zariadenie, ktoré využívajú/preukázateľne budú využívať aj deti z iných obcí,
  • existujúce zariadenia MŠ každej partnerskej obce (ak existujú), majú naplnené súčasné kapacity,
  • existujúce zariadenia partnerskej obce si nebudú žiadať o finančné prostriedky z EŠIF na ďalšie rozširovanie svojej kapacity MŠ na svojom území v období minimálne 5 rokov po ukončení realizácie aktivít projektu,
  • na území partnerskej obce v súčasnosti nie sú dostatočné kapacity MŠ (počet detí vo veku 3-5 rokov je vyšší ako počet miest v MŠ v obci),
  • každá partnerská obec môže vytvoriť spoločný projekt len s jednou obcou – žiadateľom,
  • žiadateľ môže mať aj viac územných partnerov.

Z dôvodu obmedzených finančných zdrojov pre územie je potrebné koncentrovať finančné prostriedky na území tam, kde bude investícia vo vzťahu k sledovaným cieľom IROP najúčinnejšia. Z uvedeného dôvodu, sa na zacielenie podpory IROP uplatňuje multikriteriálne hodnotenie územných investičných jednotiek (obcí) na základe objektívne zvolených overiteľných kritérií.

Uvedeným hodnotením sa dosiahne zacielenie príspevku predovšetkým na také územia, pri ktorých sa realizáciou vybraných aktivít dosiahne najvyššia možná miera investičnej účinnosti. Takúto účinnosť dosiahnu projekty len v prípade, ak budú realizované na území s preukázateľne vyšším investičným potenciálom. Celkový investičný potenciál je vyjadrený Indexom investičnej účinnosti (ďalej aj „IIÚ“), ktorý je hodnotovým vyjadrením investičného potenciálu územia realizácie projektu.

V prípade, že žiadateľ identifikuje nezrovnalosti v údajoch/dátach vstupujúcich do výpočtu IIÚ Indexom investičnej účinnosti , žiadateľ pošle RO/SO pre IROP žiadosť o opravu údajov spolu s dokladmi a podpornými dokumentmi preukazujúcimi správnosť ním stanovených údajov. RO/SO pre IROP vydá stanovisko k žiadosti o opravu údajov do 5 pracovných dní od doručenia žiadosti.

Viac informácií na stiahnutie na stránke BRRA, alebo na stránke MPSR.

 

Páči sa Vám? Zdieľajte s celým svetom... :)